Pénz beszél, kutya ugat? - Avagy miről mesél a pénz a párkapcsolatban?

/
5 Hozzászólás

Pénz a párkapcsolatban. Érzékeny téma... Mindannyiunknak van elképzelése róla, mindannyian máshogy kezeljük. Azt tapasztalom, hogy mindenki épp aszerint ítéli meg ezt a témát, amilyen élethelyzetben van, vagy épp ahol tart a személyiségfejlődése során.

Ez a cikk azokról a női-férfi alapműködésekről szól, amelyek szerintem megalapozhatják a jó párkapcsolat működését, nemcsak az ágyban, hanem a hétköznapokban is.

A jó párkapcsolatnak három lába van. Az egyik a szerelem-szeretet kapcsolódás, a másik a szexualitás, a harmadik pedig a hétköznapok szintje. Mindhárom összefügg egymással. Az első kettő evidens, a harmadikról pár szót: ide tartozik például az, hogy mennyire tisztelem a párom, mennyire tudok rá felnézni, mennyire tetszik nekem ő, és/vagy a társadalomban, a mindennapokban betöltött szerepe, vagy például az is, hogy az igényeink egy irányba mutatnak-e, van-e közös metszete annak, ahogy a világhoz, az élethez állunk, és ide tartozik az is, hogy hogyan osztozunk meg a közös feladatokon a mindennapokban. Ha bármelyik láb hibádzik, akkor borul(hat) a kapcsolat. Sokan azt gondolják, hogy mert nagy a szerelem, és jó a szex, akkor minden rendben lesz. Igen, de csak akkor, ha a hétköznapok szintjén is ki tud alakulni egy mindkét fél számára megfelelő együttműködés. Ha ez utóbbi nem sikerül, akkor az kikezdi a szerelem-szeretet kapcsolódást, majd idővel a szexualitást is. És borul a párkapcsolat.

Nézzük meg a hétköznapi szinthez kapcsolódó férfi-női alapműködéseket.
A férfi feladata, hogy megvalósítsa önmagát a világban, hogy képes legyen biztonságot teremteni a saját, és szerettei életében. A férfi önmagáért nehezen teremt, neki kell a motiváció, amit általában a család, a nő ad a létezésével. A nő feladata a férfi támogatása, a lelki támasz megadása. (Például az otthon melegének megteremtése, a férfi meghallgatása, segítése, stb.)

Ha mindkét fél ellátja a saját feladatát, akkor a kapcsolat egy felfelé emelkedő, pozitív spirálba kerül. Azonban ahhoz, hogy ez a spirál egyáltalán el tudjon indulni, első lépésként a férfinak be kell engednie a nőt a szívébe. Mert a lelki támasz szerepét a nő csak „belülről” tudja ellátni, a „kerítésen” kívül állva nem. Sok férfi kritizálja a párját, hogy nem támogatja megfelelően őt, de sajnos ennek nagyon sokszor az az oka, hogy a férfi nem nyitotta meg igazán a lelkét a nőnek, nem engedte be a szívébe, az életébe.

No, de ideális esetben ez megtörténik, a nő belép a szentélybe, ahol minden nap szeretettel, odaadással, figyelemmel, támogató erőkkel van jelen. Ez a férfiban motivációt, inspirációt, és rengeteget erőt ébreszt, amely által úgy indul a világba „vadászni”, hogy a legnagyobb „mamutot” akarja haza hozni. És haza is hozza! Nem azért, mert ezt a nő elvárja tőle, hanem mert ott van a génjeiben a gondoskodásra való vágy. És mikor úgy érzi, hogy a nő ott van benne, mellette, akkor ez az érzés magától beindul. Napról napra erősebbnek érzi magát, ami hozza a sikereket, az egyre nagyobb „mamutokat”. És mivel ezeket a „zsákmányokat” haza viszi, azzal a belső, gondoskodó vággyal, hogy minél nagyobb legyen a biztonság és öröm otthon, ettől a nő napról napra egyre inkább megéli a biztonságot a férfi oldalán. Aminek hatására még inkább az egekbe emeli a férfit, ami által a férfi ereje tovább növekszik, tovább motiválódik, és még nagyobb „mamutokat” hoz haza. És így tovább. Folyamatosan erősítik egymást, úgy hogy mindenki a saját helyén van, a saját dolgát végzi. Nem véletlenül mondják azt, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll.

Ha azonban ez nem sikerül, a kapcsolat negatív spirálba kerül. Ennek több oka lehet kapcsolati szempontból:

1. A már fent említett kiindulópont, miszerint a férfi nem engedi be a nőt a lelkébe. Hogy miért nem engedi be? Lehet, hogy még foglalt a szíve, vagy lehet, nem bízik a nőkben, mert rossz kapcsolata volt világéletében az anyjával, vagy lehet már sokat csalódott, s nem bízik már önmagában sem, vagy nem szereti igazán, stb. Ennek számtalan oka lehet, ami már egyéni. Az okoktól függetlenül ekkor a nő tehetetlenné válik, mert nem tud olyat adni, amire a férfi befogadó lenne, minden lepattan a férfiról. Tipikus megjelenése ennek az, amikor a nő képtelen olyat mondani, vagy tenni, amivel a férfi egyetértene, így egy idő után már nem is veszi komolyan a nő megnyilvánulásait, nem figyel rá.

Másrészt pedig ezekben a helyzetekben a nő a tehetetlenségen kívül azt is megtapasztalja általában, hogy a férfi igazából nem akar gondoskodni róla. Azt érzi, hogy nem motiválja a férfit igazából semmire. A nő ezáltal egyre kevésbé éli azt, hogy a férfi mellett biztonságban lenne, egyre feszültebb lesz, így aztán egyre kevésbé tudja a férfit emelni. Aztán eljön az idő, mikor már nem is akarja... Illetve ebben az esetben azért is történik figyelemvesztés a nő által a férfi felé, mert a nőnek ilyenkor mindent egyedül kell megtennie a saját túléléséért. Vagyis a saját teremtése kerül a fókuszba elsődleges feladatként, nem pedig a férfi támogatása.

2. Ha a férfi beengedte a nőt, de a nő vagy nem szereti igazán a férfit, vagy nem tudja őt jól támasztani, támogatni. Ez utóbbi sokszor akkor fordul elő, amikor a nőnek erős önbizalom-, vagy önszeretethiánya van. Mert ekkor az történik, hogy bent állva a férfiban folyamatosan azt követeli, hogy a férfi rá figyeljen. Amit ilyen esetekben sok férfi próbál is megtenni, hogy nyugalom legyen otthon, viszont ennek az az ára, hogy nem tud a saját dolgára, a teremtésére figyelni. Képzeld el azt a képet, hogy a férfi épp becélozta a „mamutot”, már éppen lőne, s közben a nő hirtelen, és kiszámíthatatlanul elkezdi hátulról rángatni, vagy mondjuk beáll elé. Elég kicsi az esély ilyenkor arra, hogy a férfi elejtse a vadat... Vagy ha sikerül is neki, többszörös energiát kell belefektetnie, ami erővesztéssel jár, ami hosszú távon kifáradáshoz, és sikertelenséghez vezet. Vagyis nem tud hazahozni annyit, hogy a nő biztonságban érezhesse magát, ami miatt még frusztráltabbá válik mindkét fél. A folytonos elégedetlenkedés, vagy másnéven a „vérszívás” például tipikus jele ennek a folyamatnak.

3. A férfi beengedte a nőt a lelkébe, de eddigi élete során nem tanulta meg, hogy hogyan kell gondoskodni, mert mondjuk nem volt rá mintája. Vagy túl nagyok a félelmei a saját túlélésével kapcsolatban, mert nem bízik saját teremtő erejében, s ezáltal nem mer áramoltatni a nő felé. Az ilyen férfi általában önmagának is nehezen enged meg dolgokat.

Amikor a kapcsolatok negatív spirálba kerülnek, akkor nagyon kell figyelni, s meg kell akasztani a lefelé tartó folyamatot. Meg kell állni, és feltenni önmagadnak a kérdéseket: Valóban szeretetem ezt a nőt/férfit? Ha igen, akkor tudok-e, akarok-e az alapfeladataimnak megfelelően működni? Ha igen, akkor ez passzol-e a párom elképzeléseihez? Ha nem, akkor olyasvalakit kell találni, akivel az alapok egyeznek ilyen tekintetben is.

Összefoglalva tehát, ha valódi szeretetkapcsolatban vagy valakivel, akkor nőként, és férfiként is érdemes minél inkább tisztában lenni a saját feladatoddal, és persze önmagaddal. Nőként tudd, ha folyamatosan a férfitól akarsz figyelmet, szeretetkimutatást, akkor jobb neked is, és a kapcsolatnak is, ha jobban odafigyelsz önmagadra, igyekszel minél teljesebb életet élni a férfi jelenléte nélkül is, mert csak így fogsz tudni adni valóban a férfinak.
Férfiként pedig tudd, ha a nőn spórolni akarsz, magad alatt vágod a fát. Minden egyes, általad a nő felé kibocsátott gondoskodó erőmegnyilvánulás pedig ezerszeresen fog visszatérni hozzád! Mert amikor a nőnek adsz, akkor valójában önmagadnak (is) adsz!

Egy utolsó gondolat: nem baj az sem, ha nem a fentiek szerint működsz nőként vagy férfiként a hétköznapokban, hisz szabad akarat van, mindenki úgy csinálja, ahogy neki jól esik. Meg egyébként is, ki mondja meg, hogy mi jó, s mi nem. Azonban ha párkapcsolatban szeretnél élni, akkor olyan társsal fogsz tudni jól együtt létezni, akinek pont jó az, ahogy te működsz a hétköznapok (feladatok) szintjén is, és viszont. Úgyhogy hajrá! :)

ImAni

Te vajon melyik fázisban vagy most? Ha szeretnél tenni a párkapcsolatodért, vagy azért, hogy jobb legyen, vagy azért, hogy legyen, akkor szeretettel ajánlom a Közel Hozzád - Párkapcsolati tréninget, mely 2017. december 3.-án, a MagNet Közösségi Házban kerül megrendezésre, s melyről az alábbi linken tudhatsz meg többet:
http://www.imani.hu/2017/11/kozel-hozzad.html

Szeretettel várlak! :)


A www.imani.hu weboldal teljes terjedelmében Zalamek Anikó szellemi terméke, és szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából használhatók, menthetők el, és nyomtathatóak ki. A weboldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel - és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala, hasznosítása, vagy más, nem saját felhasználásra történő használata, a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

CIKKEK, AMELYEK MÉG ÉRDEKELHETNEK

5 megjegyzés :

Üzemeltető: Blogger.