Így nevelj bizalommal teli felnőttet!

/
0 Hozzászólás

"Ha azt gondoljuk, hogy a titkolózással, vagy a hazudozással valamitől is megkímélhetjük a gyerekünket; tévedünk. A velünk élő gyermek mindazt "tudja", amit mi tudunk, ha nem is fogalmilag, de érzésben, feszültségben, sőt: képzetáramlásban. Ráadásul mivel fogalma sincs, hogy mit érez, mitől feszült, miért jut eszébe mindaz, ami eszébe jut, ez az állapot egyértelműen kárára van. Csakis a nyíltság, a valódi élethelyzet felvállalása tanácsolható a kezdet kezdetétől, annak minden nehézségével együtt, és ennek megbeszélése azzal is, aki "még nem is tud beszélni".

Tehát igenis mindent meg kell mondani - és mindig azt kell mondani, ami van, egyszerűen. Ez alapvető biztonságot ad. Mivel a gyerek mindent érez, a bizalma akkor is megrendül, ha mást mondok neki, mint amit árasztok magamból. Mert a bizalom alapja az, hogy ugyanazt mondják nekem mint, amit éreznek, gondolnak - és amit én is átélek legbelül. Ilyen értelemben a bizalmatlanságot mindig megelőzi a szülői-nevelői képmutatás és a hazugság." Vekerdy Tamás
A www.imani.hu weboldal teljes terjedelmében Zalamek Anikó szellemi terméke, és szerzői jogvédelem alatt áll. A weboldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából használhatók, menthetők el, és nyomtathatóak ki. A weboldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel - és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala, hasznosítása, vagy más, nem saját felhasználásra történő használata, a szerző írásbeli engedélyével lehetséges.

CIKKEK, AMELYEK MÉG ÉRDEKELHETNEK

Nincsenek megjegyzések :

Üzemeltető: Blogger.